Tocht bij ramen en deuren voorkomen

Het is weer de tijd van het jaar dat de wind op de gevel van de woning beukt. Veel gehoorde klacht is dat deuren krom zijn getrokken en daardoor tocht ontstaat. Dit tochtprobleem is vrij eenvoudig op te lossen door de bestaande rubbers te vervangen. Rubbers zijn onder andere te bestellen bij de Luchtdichtshop.nl 
Profielen die door buurtbewoners zijn gebruikt zijn de BS-515 en BS-815 voor de grotere kieren.

|  Datum: 2022-02-04  |  Labels: Voorsorteren  Isoleren  |


Ketel kapot? Wat dan?

De CV ketel in onze woningen is zo'n 15 jaar oud en heeft daarmee de te verwachten economische levensduur gehad. Een ketel gaat zeker 12 tot 15 jaar mee. Goed onderhoud en een beetje geluk kunnen daar nog wat jaren aan vast plakken. Het kan echter ook zo zijn dat je ketel het morgen niet meer doet. Wat dan? Een alternatief gasloos systeem is niet van vandaag op morgen geïnstalleerd.
De makkelijkste oplossing is de ketel vervangen door een nieuwe vergelijkbare CV ketel op gas. Maar is dat wel een zinvolle en duurzame investering als je op termijn van het gas af wil? Dat hangt natuurlijk van je eigen intenties en situatie af, maar mogelijk is het huren van een ketel een alternatief. Er zijn diverse aanbieders en even zo veel aanbiedingen. Het voordeel van lease of huur van je ketel is dat je deze niet hoeft te kopen. Dat scheelt toch al snel een investering van € 1.000 tot € 1.500, de installatiekosten komen daar nog bovenop. Wel heb je maandelijkse huurkosten van tussen de 20 en 30 euro. Onderhoud is daarbij inbegrepen. Wel wordt er meestal een (beperkte) bijdrage gevraagd voor de installatiekosten. Afhankelijk van het contract kan de overeenkomst na een bepaalde periode van 1 of 2 jaar maandelijks worden opgezegd.
Denk je erover om binnen 4 jaren van het gas te gaan? Dan is een huurketel waarschijnlijk een goedkoper alternatief dan een koopketel.

|  Datum: 2021-11-26  |  Labels: Voorsorteren  |


Inductiekoken

Eén van de dingen die je kan doen om je huis voor te bereiden op gasloos, is de gaskookplaat vervangen door een inductiekookplaat. Het voordeel is bovendien schonere lucht in je huis, want koken met gas is een bron van fijnstof. 

Inductiekoken is voor het milieu de minst belastende manier van koken. Inductie gebruikt 20% minder energie dan een keramische of halogeenkookplaat. Afhankelijk van de panafmeting die bij gaskoken wordt gebruikt (bij kleine pannen verdwijnt er veel warmte rondom de pan) is het energieverbruik vergelijkbaar met gas, maar de CO2 uitstoot neemt in de toekomst sterk af door het gebruik van groene stroom. Door de snel te regelen temperatuur lijkt inductiekoken veel op koken met gas

In onze woning aan de Fanny Blankers-Koenstraat heb ik onlangs zelf een inductiekookplaat geïnstalleerd. Voor de electrische aansluiting heb ik een electriciën ingeschakeld. Ik vond er vlakbij één waar ik heel tevreden over ben: John van den Dorpel. Voor circa €300,- was de klus geklaard, inclusief alle benodigde materialen.
Een loze leiding van kookplaat naar meterkast is bij de bouw standaard in onze woningen aangelegd. Ik heb even geholpen met het doortrekken van de draden. In de meterkast zijn door John een extra hoofdschakelaar en een keukengroep geplaatst. Ook de kookplaat heeft hij aangesloten op het nieuw aangebrachte perilex stopcontact. Ik beveel hem van harte aan: niet duur, heel vriendelijk en een goede vakman. 
Tip van: Otto Munters, FBK 29


Van den Dorpel Elektrotechniek Arnhem
Keurvorstlaan 45  6832JM Arnhem
Tel. 06 24692417
www.dorpel-elektro.nl

|  Datum: 2020-12-01  |  Labels: Tip  Inductiekoken  |


Ventilatieroosters

Buva ventilatieroosterVeel woningen in onze wijk zijn uitgerust met Buva ventilatieroosters. Als de roosters goed zijn ingesteld zorgt dat voor een aangenaam, gezond binnenklimaat en scheelt het onnodig stoken.
De roosters zijn voorzien van kunststof spanveren. Deze veren verouderen waardoor de klep open valt en alleen nog maar helemaal open of dicht kan.  Buva kan kosteloos nieuwe spanveren leveren, stuur daarvoor een email naar buvashop@buva.nl

Klik hier over uitleg hoe het rooster kan worden verwijdert en gereinigd.

Tip van: Francesco Leicher, Max Euwestraat 44

|  Datum: 2020-11-29  |  Labels: Tip  Ventilatie  |


|  Overzicht van alle nieuwsitems  |