Oplossingen

In Stadseiland is inmiddels door verschillende bewoners ervaring opgedaan met het gasloos maken van de woningen en met het installeren en het gebruik van verschillende systemen warmtepompen. Hieronder staan de verschillende systemen genoemd met de belangrijkste kenmerken en ervaringen. Voor meer informatie vanuit de werkgroep kan contact worden opgenomen via het contactformulier. Neem s.v.p. ook contact op als je systeem hieronder niet is opgenomen.
 

Voorbereidingen:

 

Toegepaste systemen in Stadseiland:




Voorbereidingen

Aanvragen van een 3 fase aansluiting

De woningen in Stadseiland hebben standaard een 1-fase aansluiting van 40 ampere. Voor een warmtepomp, het laden van een elektrische auto of veel zonnepanelen is dit onvoldoende en moet de aansluiting worden aangepast naar een 3-fase aansluiting. Kijk in de meterkast als je niet zeker weet of je een 1 of 3 fase aansluiting hebt. Als er 3 zekeringautomaten onder de meter zitten is het een 3-fase aansluiting. Zit er 1 zekeringautomaat is het een 1 fase aansluiting. Zie de foto hiernaast.
Een 3-fase aansluiting is eenvoudig te regelen via www.mijnaansluiting.nl. Na het aanmaken van een persoonlijk account kan de aanvraag digitaal worden ingediend. Met ditzelfde account kan ook de gasaansluiting worden opgezegd. Maak een foto van de meterkast, die moet bij de aanvraag worden ingediend. De kosten voor het aanpassen van 1 naar 3 fases zijn ongeveer € 300,-. De maandelijkse kosten voor een 3x 25 apmpere aansluiting zijn gelijk aan een 1x 40 ampere aansluiting.
Let op! Als de netwerkbeheerder de aansluiting komt wijzigen moet de meterkast zijn voorzien van een 3-fase hoofdschakelaar (zie onder aanpassen van de meterkast).

 

Aanpassen van de meterkast

Waarschijnlijk zijn er een aantal aanpassingen nodig in je meterkast. Als je een elektrische laadpaal voor je auto hebt of veel zonnepanelen zijn een aantal aanpassingen waarschijnlijk al gedaan. De aanpassingen moete veilig en volgens de voorschriften gebeuren. We adviseren om dit door een erkend elektriciën te laten doen. Afhankelijk van de aanpassingen liggen de kosten tussen de €250,- en €500,-. De belangrijkste aanpassingen zijn:

  • Het aanbrengen van een 3-fase hoofdschakelaar. Dit moet zijn gedaan voordat de netwerkbeheerder de 3-fase aansluiting komt installeren. Zie de afbeelding hiernaast voor een 3-fase hoofdschakelaar.
  • Aparte groep voor een inductiekookplaat en bedraden van de loze leiding. Als je nog op gas kookt is het elektrisch koken op een inductiekookplaat een goed en duurzaam alternatief. Een inductiekookplaat wekt op een efficente manier warmte op waardoor er minder energie nodig is. De woningen in Stadseiland zijn standaard voorzien van een loze leiding  (kunststof elektrapijp) vanaf de meterkast naar de plek van de (gas)kookplaat. Deze leiding moet worden voorzien van de juiste bekabeling en bij de kookplaat moet een perilex stopcontact worden geplaatst waar de stekken van de inductiekookplaat op wordt aangesloten. In de meterkast moet een aparte groep worden gemaakt voor de inductiekookplaat.
  • Ook een warmtepomp heeft één of meerdere groepen nodig. Dit kan worden verzorgt door de installateur van de warmtepomp tijdens de installatie van het systeem. Het kan echter voordeliger zijn dit meteen door de elektriciën te laten doen en vooraf samen te bekijken of de kabels en leidingen "onzichtbaar" kunnen worden aangelegd. Als je het de elektriciën wil laten uitvoeren moet je bij de leverancier na gaan hoeveel groepen er nodig zijn met welke afzekering.
 

Elektrisch koken

Als je van het aardgas af wilt zul je naast het gasloos verwarmen van de woning en het gasloos maken van warmtapwater ook gasloos moeten koken. Een inductiekookplaat is hiervoor de meest efficiente manier en het kookcomfort is gelijk of zelfs beter dan gas. Kijk op het kennisplein voor meer informatie over inductiekoken.

 

Opzeggen van de gasaansluiting

Als je een warmtepomp hebt geïnstalleerd en elektrisch kookt heb je, tenzij je nog andere gasgebruikers hebt zoals een gashaard, geen gasaansluiting meer nodig. Het loont om deze zo snel mogelijk op te zeggen. Dit kan via www.mijnaansluiting.nl (zie ook onder 3-fase aansluiting). Als de aanvraag is ingediend kan ook bij de energieleverancier de gaslevering worden stopgezet. Dit geeft een directe besparing van ca. € 20,- per maand door het vervallen van de aansluitkosten. Het zal waarschijnlijk, i.v.m. een personeelstekost, nog wel even duren voordat de gasaansluiting fysiek wordt weggehaald.



 

Toegepaste systemen in Stadseiland.

Op dit moment zijn de toegepaste oplossingen in Stadseiland individuele warmtepompen uitgevoerd als monoblock of split-unit systeem. Bij een monoblock wordt de warmte opgewerkt in de buitenunit en gaat er vanaf de warmtepomp een aanvoer- en retourleiding de woning in met warm water. Er is in principe geen binnen unit. Bij een split-unit is er een buiten- en een binnenunit waartussen een aanvoer- en retourleiding zit met een koudemiddel. Zie voor verdere uitleg over de werking van een warmtepomp het kennisplein.

Adlår

Website: www.adlar.com
Type warmtepomp: Aurora II, een volledig modulerend monoblock verkrijgbaar in de vermogens 6kW, 11kW en 14kW.
Energieklasse: A+++
Koudemiddel: R32
Geluid: 22 dB - 42 dB (fluisterstil)
Aantal systemen in Stadseiland: 8 (waarvan 7 stuks  6 kW en 1 keer 11 kW)
Groepen meterkast: 1x B16 voor de warmtepomp en 1x B16 voor de boiler (2 aparte groepen). Foto rechts de warmtepomp op het dak geplaatst.

Buitenunit op het dak
 

Bijzonderheden:
De Aurora II maakt warm water tot maximaal 55 graden celcius voor de verwarming van de woning. Voor warm tapwater gebruikt Adlar een separate warmtepompboiler van Atlantic met een capaciteit van 150, 200 of 300 liter. Als de boiler bij de ventilatiebox wordt geplaatst kan de luchttoevoer-en afvoer worden aangesloten op de warmtepompboiler. Aandachtspunt daarbij is het voorkomen van condens en de aansluiting op het bestaande ventilatiesysteem. Dit moet of achter de bestaande ventilatiebox of met terugslagkleppen om te voorkomen dat de boiler de lucht terugblaast in de woning. De boiler kan worden gecombineerd met zonnecollectoren en samenwerken met zonnepanelen voor warmteopslag bij veel productie van zonne-energie.  Zie voor meer informatie het kennisplein en Atlanticclimate.nl
Adlar kan de warmtepomp d.m.v. een module op afstand  controleren, monitoren en bepaalde problemen verhelpen.

Installeren:
Het installeren en inregelen van het complete systeem duurt, afhankelijk van de situatie en de voorbereiding door Adlar 1 of 2 dagen en wordt door Adlar zelf uitgevoerd. Bij de dijkwoningen is de buitenunit op het dak geplaatst en lopen de warmwaterleidingen via het rookgasafvoer- en luchttoevoerkanaal van de CV ketel naar binnen tot bij de aansluitpunten van de centrale verwarming in de woning. Zowel buiten als in de woning is het leidingverloop "onzichtbaar". Via een expansievat en een voorraadvat (respectievelijk rood en grijs op de foto) wordt het systeem direct aangesloten op de CV van de woning.
De warmtepompboiler wordt bij voorkeur geplaatst op de plek van de CV ketel zodat de boiler direct kan worden aangesloten op het warmtapwatersysteem van de woning. Om de boiler te kunnen aansluiten op het ventilatiesysteem van de woning moet de ventilatiebox in de buurt van de boiler hangen. Bij de meeste woningen in Stadseiland is dat het geval.

Voor de twee-onder-een-kap en hoekwoningen (zoals op de Max Euwestraat en Willy den Oudenstraat) is de buitenunit het beste te plaatsen aan de muur boven de garage. Foto rechts muurmontage aan de Max Euwestraat. Je kunt de buitenunit het beste met beugels aan de muur, een stukje boven het platte dak van de garage, laten ophangen, en niet laten afsteunen op het dak. Op deze manier is de unit onafhankelijk van het platte dak, en kun je (mocht dat nodig zijn) reparaties aan het dak doen, zonder de buitenunit te verwijderen.
Het leiding- en kabelwerk loopt vanaf de warmtepomp door een verticale koof tegen de gevel recht omhoog en via gaten in de gevel komen de leidingen op zolder waar ze over de vloer  langs de muur naar de positie van de huidige cv installatie lopen (waar ook de warmtepompboiler komt). Esthetisch is één rechte koof tegen de gevel beter dan zowel horizontaal als vertikaal verslepen.
De nieuwe kabels van de meterkast naar de huidige cv-locatie op de zolder kunnen binnendoor getrokken worden door de gesloten ruimte naast de meterkast, maar dit is wel een lastige klus, aangezien deze ruimte op de eerste etage niet toegankelijk is. Het kostte de monteurs veel moeite om dit voor elkaar te krijgen, maar het is gelukt. Buiten langs de muur is vanuit esthetisch oogpunt geen goede oplossing.

De installatie binnen met de boiler

Buitenunit op het dak

Ervaringen:
Over alles zijn de ervaringen erg goed. De installatie van de warmtepomp gaat over het algemeen vlot en het inregelen gaat snel waarna het systeem meteen warmte levert. Bij de meeste woningen werkte de centrale verwarming binnen één werkdag probleemloos en was het 's avonds direct lekker warm. De installatie van de boiler ging bij een aantal woningen wat minder soepel, in de meeste gevallen omdat de afgesproken installatiewijze niet goed was doorgegeven aan de installatieploeg of niet goed voorbereid. In de meeste gevallen was er 's avonds wel warm tapwater maar waren er nog wat kleine en soms wat grotere restpunten. De problemen en restpunten worden door Adlar echter keurig opgelost is onze ervaring. De helpdesk van Adlar is goed bereikbaar en door de module die ze hebben ingebouwd kunnen ze op afstand de meeste problemen verhelpen.




 

TEC (The Energy Combination)

Wordt binnenkort toegevoegd.



 

Panasonic

Website: www.aircon.panasonic.eu
Type warmtepomp: Aquarea L series, een volledig modulerend monoblock verkrijgbaar in de vermogens 5kW, 7kW en 9kW
Energieklasse: A+++ of A++ (afhankelijk van afgiftesysteem)
Koudemiddel: R290 (propaan, geen broeikasgas)
Geluid: maximaal 53 dB(A) (stil)
Aantal systemen in Stadseiland: 1 (7 kW, Stadswaardenlaan 56)

Buitenunit op het dak
 

Bijzonderheden:
De Aquarea L series maakt warm water tot maximaal 75 graden Celsius voor de verwarming van de woning. Dit maakt deze warmtepomp ook geschikt voor een afgiftesysteem met radiatoren of hoogrendement convectoren.
Het is een all electric systeem dat zowel ruimteverwarming als warm tapwater verzorgt. Bij het in Stadseiland toegepaste systeem is daarvoor een 200 liter boilervat geïnstaleerd. (foto rechts).
Het systeem is voorzien van een buffervat van 100 liter. Dit voorkomt het zogenaamde “pendelen”. Hierdoor draait de warmtepomp gelijkmatiger en is er veel minder sprake van pieken in de geluidsproductie.

De installatie binnen met de boiler

Installeren:
Het installeren en inregelen van het complete systeem heeft in totaal drie dagen geduurd en is uitgevoerd door BinnenklimaatExpert. Dit bedrijf is in Culemborg gevestigd en heeft in heel Gelderland installateurs. Het bedrijf heeft installateurs met kennis op het gebied van warmte- en koudetechniek (airco’s), op elektrotechnisch gebied en loodgieterswerk.
De zonnepanelen die zijn geïnstalleerd voor de stroomproductie voor de warmtepomp zijn geheel naar onze tevredenheid door Modern Energy geleverd en geïnstalleerd.
De buitenunit is op het dak van de garage geplaatst. Hier grenzen geen (slaapkamer)ramen aan. Tevens is zo de te overbruggen afstand met geïsoleerde leidingen van de warmtepomp naar de binnenunit zo klein mogelijk.
De warmwaterleidingen lopen via de muur naar binnen tot bij de relatief kleine binnenunit (zie foto rechts, geplaatst naast de ventilatiebox). Het leidingverloop buiten is niet onzichtbaar, maar wij ervaren het als weinig storend. De afwerking is niet wit maar een donkere kleur waardoor deze minder stoort.
Aan de foto’s is te zien dat de installatie op zolder maar weinig nuttige ruimte “claimt”. De binnenunit is wat groter dan een CV gasketel. Het buffervat en de boiler konden mooi tegen het knieschot worden geplaatst, dat nog wel bereikbaar is.







 

 

Ervaringen:
De ervaringen met het systeem en de installatie zijn erg goed. De installatie van de warmtepomp kost een aantal dagen en het inregelen (stooklijn) is op de derde dag goed uitgevoerd. Wij hebben in Maart nog korte tijd van de aangename gelijkmatige warmte kunnen genieten. De installatie is niet helemaal foutloos uitgevoerd, maar de lekkage in het watersysteem is correct verholpen. BinnenklimaatExpert is goed bereikbaar. Door de online module kunnen ze op afstand de meeste problemen verhelpen.