Rookgasafvoer CV ketel gebruiken als mantelbuis

Op de gasgestookte CV-ketels in onze woningen zitten twee pijpen, beide met een diameter van 80 mm. De zwarte pijp is van kunststof (PE) en dient voert lucht voor de verbranding van buiten af aan. De andere is van aluminium en voert de verbrandingsgassen naar buiten af. Beide kanelen komen uit in de metalen schoorstenen op de platte- en schuine daken van de woningen. De manier waarop deze kanalen zijn gemonteerd voldoet niet meer aan de huidige regelgeving. Als een gecertificeerd installateur een nieuwe gasgestookte CV ketel installeert zal het gehele tracé van de kanalen moeten worden vervangen.
De kanalen zijn echter prima geschikt als mantelbuis voor de warmteleidingen van een warmtepomp. Een luchtwaterwarmtepomp, zowel een monoblock als een split unit, heeft twee leidingen die van buitenaf de woning in komen. Bij woningen met plat dak, zoals de dijkwoningen en de parkrandwoningen, kan de buitenunit bij een split of het monoblock op het platdak naast de schoorsteen worden geplaatst. Van daaruit kunnen de aan en afvoerleidingen (gas bij een split en water bij een monoblock) door de voormalige CV-ketel kanalen de woning in worden gebracht tot bij het punt waar de CV ketel hing. Daar kan de binnenunit bij een split worden geplaatst en het warmwater direct op het bestaande centrale verwarmingssysteem worden aangesloten. Bij een monoblock wordt het water direct, zonder binnenunit, op het bestaande systeem aangesloten.
In de wijk zijn verschillende voorbeelden waar dit met succes is gedaan.

Foto's: Links de warmwaterleiding van een monoblockwarmtepomp (Adlar) door de voormalige luchtaanvoer en rechts de retourleiding door de voormalige rookgasafvoer.






 


|  Datum: 2024-07-05  |  Labels: Verwarmen  Warmtepomp  |



|  Terug naar recent nieuws   |  Overzicht van alle nieuwsitems  |